Eerste week na de bevalling
Door: Debbie
10 April 2006 | Aruba, Cunucu Abao
Hier volgt een samenvatting van de eerste week na de bevalling voor alle thuisblijvers. Moet eerlijk zeggen dat het best wel zwaar is, 2 kinderen onder de 1 ½ jaar verzorgen (help, hoe moet dat als straks mijn ouders weg zijn?)
Je kan nu al zien dat Thijmen een heel ander kind is dan zijn zus. Hij huilt een heel stuk meer dan Indy en op het moment zit zijn huidje onder de rode vlekken. Het lijkt (volgens de verloskundige, niet volgens Mark) op een allergische reactie, dus zouden we erachter moeten komen waarop. Mark wil het eerst een weekje aanzien. Zijn neusje lijkt een beetje op die van Indy en in zijn donkere haren zit een slag ( volgens mij krijgt hij ook krullen en volgens mijn moeder ook). De kleur van zijn ogen is nu nog niet goed te zien, maar mama denkt dat ze blauw zullen worden. Ook vinden we hem hier allemaal op zijn papa lijken. Hij heeft lange vingers en lange benen met grote voeten, waarmee hij heel hard kan trappen. Drinken doet hij heel goed, elke keer is zijn flesje helemaal leeg. ( Mama geeft dit keer geen borstvoeding, na de 4 borstontstekingen van de vorige keer)
Gisteren moest Thijmen naar het ziekenhuis waar hij geprikt zou worden voor zijn schildklierfuncties en voor de hielprik. Bij het lab aangekomen moest de laborant nog even de procedure doorlezen, want hij had het nog nooit gedaan (help). Ik moest wel even een traantje wegpinken als ik mijn zoon zo hoor huilen. Daarna moest hij ook nog in zijn arm geprikt worden, wat in Nederland bij baby’s alleen door artsen/specialisten gedaan wordt. De laborant bekijkt het handje van Thijmen en zegt dat hij het niet goed kan zien. Mark vraagt aan de meneer of hij het vaak doet, dit soort prikken dan, waarop het antwoord ‘nee’ is. Mark stelt voor om het zelf te doen, aangezien hij dit een jaar lang gedaan had toen hij kindergeneeskunde deed in Den Haag. De meneer vond het goed en dus deed Mark zelf de naald in zijn zoon.
Met mij gaat het goed. In het begin nog een beetje last van naweeën en mijn hechtingen, maar dat gaat steeds beter. Hier hechten ze op een andere manier dan in Nederland, ze gebruiken bijv. dik touw ipv dun. Was trouwens ook niet al te best verdoofd, waardoor het hechten een zeer pijnlijke bedoeling was.
De verloskundige komt 3x langs na de bevalling. Zo kwam ze vandaag (4-4-06) ook. Mijn baarmoeder was supergoed gedaald (de naweeën hadden goed hun best gedaan) en mijn buikspieren waren prima in orde, dus mag ik deze week meteen beginnen met buikspieroefeningen. Deze week ga ik ook naar een balletschool hier in de buurt kijken om te kijken wat voor lessen ze hebben. Heb alweer heel veel zin om zelf te dansen, in Nederland had ik daar geen tijd voor.
Donderdag zou ze weer langskomen, zegt de verloskundige, en ze zegt tegen me dat ik lekker mijn haren kan gaan wassen. Ik kijk haar verbaasd aan en ze vraagt vervolgens of ik soms al mijn haren heb gewassen. Tien minuten daarvoor stond ik nog onder de douche, zagen mijn haren er dan zo vies en ranzig vet uit of zo? Een beetje beduusd zeg ik dat ik elke dag mijn haren was en vraag waarom ze dat wil weten. Ze vertelt dat de Arubanen allerlei gewoonten hebben als het gaat om zwangerschap en bevallen en één daarvan is dat je na de bevalling 6 weken je haren niet mag wassen…tja, en kennelijk houdt elke Arubaan zich hieraan. Zo mag je bijv. ook geen ramen open hebben in huis, tijdens je zwangerschap geen peper eten anders krijgt de baby last van zijn ogen, bepaalde vruchten zijn verboden anders krijg je een gele baby, en griezelfilms kijken mag niet en al helemaal geen films met apen erin, anders komt je kind eruit als jawel…een aap!
We krijgen heel veel felicitaties per mail binnen en een heleboel reacties op de website, hartstikke leuk! Mijn vriendinnen stuurden zelfs een heel filmpje op vanuit Frankrijk omdat ze daar op het moment van de bevalling op wintersport waren. Dus Naat, Joyce, Jo, Lies, Frank en Aer: superbedankt! Zij dachten dat de baby Milan ging heten en moet zeggen dat die naam bij altijd met stip op keuze nummer twee heeft gestaan, dus het was echt een goede gok meiden!
Indy begint Thijmen steeds interessanter te vinden. Vanmorgen stond ze naast zijn box en was ze hem heel lang aan het bestuderen. Voor het slapen gaan krijgt Thijmen ook altijd een kus van haar en ze begint mama en oma al te ‘helpen’ met verschonen. Tevens waarschuwt ze ons als Thijmen begint te huilen.
Indy is echt een bijzonder kind, we zijn echt helemaal gek van haar, ze is ontzettend wijs, lief en een echte komiek, je kan ontzettend met haar lachen en ze kan helaas ook heel stout zijn. Ze heeft prachtige grote, bruine ogen, die maar al te vaak op heel ondeugend staan. Ze snapt verschrikkelijk veel en begint steeds meer woorden te zeggen. Zo zegt ze nu ook al: baby, Thijmen, tractor, vogel, boom, maan,cheese (als ze zogenaamd een foto maakt),bril, raak, mis, oor, tomaat, buik, bees (=beestje of bezem). Helaas lukken de woorden ‘oma en opa’ nog maar met heel veel moeite. Opa oefent wel de hele dag met haar. Ook gaan ze samen naar Blue Village, waar Indy helemaal gek is van van de glijbaan afgaan. Boekjes lezen is nog steeds favoriet, net als met de bal spelen en naar buiten gaan. Ze geniet werkelijk van alle aandacht die ze van haar papa krijgt en voor het slapen gaan hebben we altijd een knuffelritueel. Dan gaan mama, papa en Indy op het grote bed liggen en wordt er minstens een half uur geknuffeld, gestoeid, gespeeld en mevrouw krijgt dan alle kusjes van de wereld. Ook moet papa haar op de kop houden en krijgt ze meerdere keren de kieteldood.
Gisteren zijn we even met z’n drieën weggeweest en ze vond het heerlijk om even alleen de aandacht van papa en mama te hebben. We zijn even naar het strand geweest waar papa 2 coctailtjes naar binnen goot (happy hour) en mama en Indy hun sprite-je.
Voor de rest heeft ze werkelijk overal bekijks waar we ook komen en ik zou wel de hele dag met haar kunnen knuffelen (helaas wil zij dat niet de hele dag).
Voor de rest ben ik erg blij met alle hulp die ik krijg van mijn ouders en kijk ik erg uit naar al het bezoek wat nog gaat komen. Mark is blij dat ik niet meer zwanger ben en dus een stuk mobieler, vrolijker, energieker enz. Ik heb dan ook weer heel veel zin om even met zijn tweetjes weg te gaan en samen tijd door te brengen met mijn lieve man, want nu mijn ouders er zijn kan dat weer.
Op de foto's zie je Thijmen's eerste week en Indy in de afgelopen maand.
Op de foto's zie je Thijmen's eerste week en Indy in de afgelopen maand.
11 April 2006 - 18:15
Je Schoonzus:
he Deb,
Weer een leuk verhaal! We zijn weer op de hoogte. Wat een geweldig nichtje en neefje heb ik!!!! Echt jammer dat ik nog een paar maanden moet wachten tot ik ze weer zie. Ik ben blij dat het zo goed met je gaat. Geniet nog maar lekker die laatste maanden in Aruba. Voor je het weet heb je weer je oude drukke leventje terug in Leiden. Als je nog advies nodig hebt ivm alles omtrent twee kids, bel me gerust! Liefs, Jolanda en een knuffel voor Indy en Thijmen -
11 April 2006 - 20:55
De Vernooij's:
Hoi allemaal,
Allemaal natuurlijk van harte gefeliciteerd met de nieuwe wereld burger. Allemaal min of meer van een leien dakje gegaan zo te lezen. Het is een heel mooi mannetje met een hele mooie naam. Dat hebben jullie weer heel goed voor elkaar. Ik hoop dat je alles een beetje bij kan houden, Debbie, maar meer dan je best kun je niet doen. Nog een hele plezierige tijd daar allemaal. Groetjes van ons allemaal, Wim, Marelle, Sabrina en Aura. -
12 April 2006 - 14:20
Oma Marijke:
Wat heerlijk dat deze web-site bestaat. We kunnen elke dag even naar de foto`s kijken en de gezellig geschreven belevenissen van jullie lezen. Bijna iedere dag zijn we even op kraamvisitie via de web-cam en kunnen we elkaar weer even zien. Debbie ik zou er maar lekker van nemen, nu kan het nog en heb je lekker je vader en moeder dicht in de buurt.
Gezellig eten samen, genieten van elkaar en van de zon, de zee en strand.
In Leiden is het straks weer druk ,druk druk.
Hebben jullie een gezellige avond gehad?
Voor jullie en voor Indy en Thymen een knuffel.
Liefs Mama -
12 April 2006 - 19:45
Mèlanie:
Leuk om steeds weer de berichten te lezen, en wat een vertederende foto's van thijmen en niet te vergeten de ondeugende blikken van Indy op de foto's, schitterend om te zien.Goed om te horen Deb, dat je weer zin en energie hebt om van alles en nog wat te ondernemen.Geniet er maar lekker van dat je ouders er zijn om je wat werk uit handen te nemen want ik weet uit eigen ervaring dat je met twee jonge kinderen vaak handen en ogen te kort komt.
knuffels en liefs voor iedereen.
xxx-jes, Mèlanie -
14 April 2006 - 20:17
Mo (vriendin Tan):
Hallo Debbie, Mark, kindjes en natuurlijk Than! Vorige week heerlijk op jullie slaapbank gelegen na een avondje stappen met Than. Zij attendeerde me op jullie site (wij hebben er ook een van onze reis gemaakt, leuk!) en ik ben meteen gaan kijken en lezen. GEWELDIG! Heb van de foto's en verhalen genoten, prachtig! Ook van mij gefeliciteerd met jullie prachtige zoon! Ondanks dat ik jullie niet goed ken leef ik via Than altijd mee met haar enthousiasme over het gezinsgeluk! Geniet-ze! -
14 April 2006 - 20:42
Je Vriendinnetjes:
lieve familie volkerijk,
Het is toch altijd weer leuk om jullie verhalen te lezen en bijzonder dat het kan.
Wij zijn heel blij dat alles goed gaat met jullie?.
En hopenlijk valt het mee met het kleintje.
Wij hebben helaas onze wintersport kleding nog aan,wanthet vriest hier gewoon nog.
We zitten helaas nog in een zware winterdepressie en naat is echt levensmoe.
Maar met naat haar enorm positieve instelling komt het wel weer goed.
Ze heeft gewoon zon nodig en heeft dus eerder geboekt naar jullie.
Verder gaat best alles goed hier en we missen jullie.
Dikke winterkus van je allerliefst vriendinnetjes -
18 April 2006 - 09:16
Monique:
Lieve Debbie, Mark en Indy,
(nog) van harte gefeliciteerd met de geboorte van Thijmen! Heel leuk om alle verhalen te lezen en foto's te zien! En goed om te horen dat het zo goed gaat allemaal! Heel veel geluk met z'n 4-tjes, geniet ervan!
Liefs Monique -
20 April 2006 - 17:55
Frances (van Ballet):
Hoi Debbie en Mark!
Gefeliciteerd met de geboorte van Thijmen!
Wat een leuke foto's, en wat is Indy al weer groot! En leuk om te horen dat het heel goed gaat met jullie (4-tjes nu)! Ik mis je heel erg! Op school doen we nu de Lion king, dat is een project. En ik speel Nala, dat deed mij een beetje denken aan de uitvoeirng!
Nouja, met mij gaat alles goed, en nog veel plezier!
Groetjes van Frances Verweij (Van ballet om 17-00 t/m 18-00) -
23 April 2006 - 20:33
Astrid:
Ha Debbie en Mark en kids. Leuk om op de hoogte te blijven. Lekker dat je al weer veel meer energie hebt. En het zonnetje doet dan ook vast goed. Misschien heeft Thymen gewoon last van de warmte en een beetje voedingspukkeltjes. Nit meteen aan allergie denken hoor. En anders gewoon een week of twee een hypoallergene voeding proberen. Dat is het voordeel als je flessevoeding geeft (hoef je niet alles uit je eigen dieet weg te laten).
Geniet Tanya ook van haar neefje? Liefs -
26 April 2006 - 13:48
Marjorie:
Hoi lieve alle vier,
Allereerst nog van harte gefeliciteerd met de geboorte van Thijmen.
Vorige week heb ik snel even op de site gekeken, maar toen had ik niet de tijd om rustig een berichtje te schrijven.
Nu dus pas. Heel erg leuk om jullie te volgen en te lezen dat het goed met jullie gaat. Geniet lekker van de kinderen, elkaar en het mooie weer! Een dikke knuffel voor jullie.
Stanley en Marjorie
27 April 2006 - 19:03
Jasper,ilse En Esmee:
mooie foto,s zien we bij tante laura van de baby.wat heeft een mooi zwembad,mogen wij komen zwemmen,we horen het wel of het uitkomt. -
04 Mei 2006 - 17:23
Ghislaine:
Alsnog van Harte Gefeliciteerd met jullie mooie kereltje! Ik had al veel eerder een berichtje willen sturen, maar ja asl je een dagje ouder wordt kun je niet meer zo goed een adres onthouden (zeker niet als je denkt dat het een e-mail adres is en ik allerlei variaties heb geprobeerd op jullie website adres als e-mail adres). Nou ja, in ieder geval ook hartstikke leuk om te zien hoe jullie het daar stellen. Maar ik ben toch wel blij als je na de zomervakantie weer deze op kant op komt Deb.
Groetjes en nog veel plezier, Ghislaine